Er verandert heel wat onder de energiepremies vanaf 2017
Vlaanderen trekt volop de kaart van de totaalrenovaties. Daarom zette de regering ook het licht op groen om het premiesysteem voor bestaande woningen zelf aan een grondige renovatie te onderwerpen.
Vanaf 1 januari 2017 mogen we ons aan een aantal nieuwigheden verwachten op het vlak van energiepremies. De huidige premies kan je nog aanvragen als je eindfactuur in 2016 is afgehandeld. Een overzichtje van wat ons allemaal te wachten staat.
1. Premies afgebouwd voor dak en glas, stimulans voor warmtepomp
Momenteel kunnen we nog genieten van verschillende individuele premies wanneer we onze woning energievriendelijker maken. Denk maar aan premies voor dakisolatie, het na-isoleren van de spouwmuur, enzovoort.
Zoals al meermaals aangekondigd, zal de Vlaamse regering een aantal premies afbouwen. Dat geldt voor dakisolatie en glasisolatie. Twee renovaties die ervoor zorgen dat je woning meteen heel wat energie-efficiënter wordt. Door het afbouwen van de premies wil de regering heel wat renoveerders aanmoedigen om nog dit jaar volop in te zetten op deze twee ingrepen. Wat glasisolatie betreft, zal je nog enkel een premie krijgen voor het installeren van superisolerend glas met een U-waarde van maximum 1,1.
Zakken ook: de premies voor spouwmuurisolatie (vanaf 2018 nog 5 euro per m²) en zonneboilers (maximaal 40 % ondersteuning per installatie). Ofwel is daar het terugbetalingseffect groot genoeg. Ofwel worden ze aangepast aan de dalende prijzen op de markt.
De premies voor warmtepompen gaan op hun beurt omhoog. Die waren volgens de regering op dit moment te laag. Voor een volledig huidig overzicht van de premies: ga naar onze Premielinker.
2. Van zes naar twee dakisolatiepremies
De Vlaamse regering voerde ook een vereenvoudiging door van de premies voor dakisolatie en zoldervloerisolatie. Blijven over: een premie voor doe-het-zelvers en een premie voor werken met aannemers.
Verdwijnt: het bijkomend onderscheid in premies bij je keuze van dikte van isolatiemateriaal (R-waarde van minstens 3,5 , 4 of 4,5 m²K/W). Die ligt vanaf nu vast op 4,5 m²K/W. Van zes naar twee premies dus. Voor doe-het-zelvers bedraagt de premie nog maximum 3 euro per m². Voor isolatie via aannemers is dat nog 6 euro per m².
3. Vaarwel combipremie…
Vanaf volgend jaar verdwijnt ook de combipremie. Die is goed voor een extra besparing als je muurisolatie en het plaatsen van nieuwe ramen combineert (maximaal 2.100 euro).
Een succesvolle premie bij het grote publiek, volgens de Vlaamse regering. Maar niet ingrijpend genoeg, met het oog op een Vlaanderen dat volop inzet op totaalrenovaties.
4. Hallo totaalrenovatiebonus
In de plaats komt de totaalrenovatiebonus. Het opzet: combineer binnen de vijf jaar drie of meer van onderstaande groene investeringen.
- Dak
- Beglazing
- Muur
- Vloer
- Warmtepomp
- Zonneboiler
- Ventilatie
De opbrengst voor jou? Een totaalrenovatiebonus bovenop de individuele premies. Als je drie ingrepen combineert, krijg je een bonus van 1.250 euro. Combineer je ze alle zeven, dan krijg je een maximale extra premie van 4.750 euro.
5. Premies blijven voor energiearmen
Sociaal zwakkere groepen krijgen ook vanaf volgend jaar nog hetzelfde bedrag aan premies. En ook de verhoging van 50 % voor individuele premies blijft behouden. De Vlaamse regering zet ook extra middelen in om private huurders in deze categorie te ondersteunen.
6. Nieuw: premie voor isolatie binnenmuren
Er komt ook een nieuwe energiepremie bij: die op de isolatie van je buitenmuren langs de binnenkant. Goed voor 15 euro per m².
Dit is een premie voor door een aannemer nieuw geplaatste isolatie aan de binnenkant van buitenmuren, op voorwaarde dat de warmteweerstand van de nieuw aangebrachte isolatielaag minimaal 2 m²K/W bedraagt. Je architect dient wel controle uit te oefenen op de werken.
Conclusie: combineren = profiteren
Alles samengevat: combineer je verschillende energetische ingrepen bij je renovatie, dan krijg je een hogere premie. Spreid je ze over de tijd, dan zal je minder aan premies terugkrijgen.
Bron: www.livios.be
21/12/2016
Vastgoed, het betere spaarboekje
In deze onzekere economische tijden, waarin het spaarboekje nauwelijks nog iets opbrengt, blijft een investering in vastgoed een veilige en rendabele belegging. John Romain, de bestuurder-directeur van de onafhankelijke kredietadviseur Immotheker, licht toe: “Wie belegt in vastgoed, doet dat omwille van het huurrendement en de meerwaarde op lange termijn. De ligging, de verhuurbaarheid en de potentiële meerwaarde van de woning of het appartement zijn daarbij belangrijk. De investeerder moet vooraf een gedetailleerd fiscaal plan opstellen. Vastgoed moet een belegging op lange termijn zijn. Zo wordt de meerwaarde niet belast en worden de hoge instapkosten – de registratierechten, de notariskosten en de eventuele btw – vlot gecompenseerd.”
Bereken de kosten
De aankoopsom van een woning of een appartement ligt behoorlijk hoog. Op die prijs zijn in Vlaanderen bovendien 10 procent registratierechten verschuldigd. Enkel voor woningen en appartementen met een laag kadastraal inkomen kan de koper onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een verlaagd tarief – het klein beschrijf. Voor de aankoop van een nieuwbouw zijn de instapkosten nog hoger. De koper betaalt 10 of 12,5 procent registratierechten op de grond en 21 procent btw op de bouw. Die belasting kan zelfs oplopen tot 21 procent btw op het totale bedrag, als de grond en het gebouw worden verkocht door dezelfde eigenaar. Al die kosten moeten nog worden verhoogd met de notariskosten, de kredietkosten en de dossierkosten.
Het is ook belangrijk rekening te houden met onderhoudskosten. De onderhoudskosten worden het beste begroot op een maand huur per jaar. Voor oudere woningen en appartementen is het raadzaam uit te gaan van twee maanden huur.
Fiscaal voordeel voor de kapitaalaflossingen
Voor een tweede woning, kan men geen aanspraak maken op de fiscaal interessante woonbonus of de aftrek eigen en enige woning. Toch kunnen de kapitaalaflossingen die worden betaald aan de bank beperkt fiscaal in mindering worden gebracht. De voorwaarde is dat de lening minstens tien jaar loopt en wordt gewaarborgd door een hypothecaire inschrijving.
Het maximum van de kapitaalaflossingen dat in aanmerking komt voor een belastingvermindering, bedraagt 2200 euro per medelener en per jaar (bedrag geldig voor het inkomstenjaar 2012). Het eigenlijke belastingvoordeel bedraagt 30 procent van dat bedrag.
Fiscaal voordeel voor de intresten
De intresten die voor een tweede woning worden betaald aan de bank, zijn aftrekbaar van het totale onroerend inkomen van de ontlener(s). Bij een verhuur voor woondoeleinden, wordt men niet belast op de ontvangen huurinkomsten, maar op het geïndexeerde kadastraal inkomen van het appartement, verhoogd met 40 procent.
Mikken op meerwaarde
De voorbije jaren steeg de waarde van appartementen gemiddeld met 6,7 procent per jaar. Als de eigenaars hun appartement na meer dan vijf jaar verkopen, worden ze niet belast op de meerwaarde, op voorwaarde dat “de verkoop kadert binnen de normale verrichtingen van beheer van het privévermogen”. Verkopen ze hun appartement binnen de vijf jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde belast tegen 16,5 procent.
De conclusie is alvast de volgende. Vastgoed is een interessante belegging als je de woning of het appartement voldoende lang – minstens tien jaar – aanhoudt. Het duurt enkele jaren voordat de kosten die gepaard gaan met de aankoop worden terugverdiend. Een vastgoedinvestering brengt aan het begin de grootste kosten met zich mee.
Bron: Moneytalk. klik hier voor het volledige artikel
28/11/2015